Звіт про щорічне милування цвітінням «Неопалимої купини»

 

Впродовж останніх 7 років щорічне милування масовим цвітінням ясенцю білого (ака «неопалима купина») для «Витрішок» стала традицією. При чому кожного наступного року це цвітіння більш масове і буйніше попереднього. Що й зрозуміло – насіння сіється, проростає і за кілька років по тому дає перші квіти (ясенець – багаторічна рослина).

Нагадаю, для того аби помилуватися цією красою, треба потрапити в заповідник «Медобори». Його перлиною є невеличка гора «Гостра» (49°21'23.0"N 26°04'30.5"E — 49.356381, 26.075132), що здіймається на околиці села Вікно в колишньому Гусятинському районі Тернопільської області.

Свою народну назву ця рідкісна червонокнижна рослина отримала завдяки вражаючій особливості. Рятуючись від поїдання травоїдними тваринами, ясенець упродовж еволюції виробив унікальний засіб захисту. Вся його поверхня вкрита спеціальними залозами, які виділяють величезну кількість летких ефірів, що наче ковдрою огортають рослину випарами. Ці випари досить ядучі і при вдиханні викликають подразнення слизових оболонок. Відповідно, всі парно- та непарнокопитні намагаються до ясенцю не наближатися – кому ж хочеться, аби по тому цілий день крутило в носі та душив кашель? Про цю неприємну особливість ясенцю варто пам’ятати й людям – пхати носа до його красивих тендітних квіток дуже небажано. Це навіть може викликати набряк легень. Правда, якщо не внюхуватися – жодної небезпеки немає.

Якщо в спекотну та безвітряну погоду до ясенця піднести запаленого сірника, то згадані вище випари спалахнуть і рослину на мить охопить клубок помаранчевого полум’я. При цьому самій квітці це не спричинить щонайменшої шкоди. Точнісінько як у відомому біблійному сюжеті про купину, що горіла та не згорала.






































👇Нагадування👇

Подякувати автору за роботу та допомогти проекту «Віртуальні Витрішки» (витрати на поїздки) можна переказавши кілька десятків гривень на картку ПБ 5168 7554 6511 0969. (Дмитро Полюхович)  

̶д̶в̶а̶д̶ц̶а̶т̶ь̶ ̶с̶т̶а̶р̶у̶ш̶е̶к̶ ̶-̶ ̶р̶у̶б̶л̶ь̶ ̶(̶с̶)̶ Двайдцять донаторів, та по 20 гривень, це ж будєт сумасшедшая сума дєнєґ!

Одночасно будемо дуже вдячні за репости в соціальних мережах, та письмовий відгук під цим постом.

Якщо вас цікавить тема віртуальних мандрів, долучайтеся до сторінки «Віртуальні витрішки» та групи «Віртуальні витрішки-group»




 

   

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Золото та срібло гори Баба (фото)

Свята Текля, леви та наївна народна скульптура